torsdag 10. januar 2008

"Toåringer skal lære matematikk"

For et par dager siden sto det en interessant artikkel i Fædrelandsvennen om barn og matematikk. Bakteppet for artikkelen ser ut til å være de nedslående resultatene fra PISA 2006, som ble offentliggjort før jul. Sørlandet kompetansesenter gir i disse dager ut en DVD om matematikk i barnehagen. I tillegg er Kunnskapsdepartementet i ferd med å sende ut et temahefte om matematikk (antall, rom og form) til alle barnehager rundt om i landet. Kartleggingsverktøyet MIO (matematikken, individet og omgivelsene) er også i ferd med å offentliggjøres. Til sammen utgjør dette foranledningen til en fin og interessant artikkel om barn og matematikk.

Likevel er det særlig én ting jeg reagerer negativt på med artikkelen: tittelen! Avisene forsøker alltid å finne slående overskrifter, og det har de nok klart her også ser det ut til. Men tittelen på artikkelen - "toåringer skal lære matematikk" - synes jeg gir et helt feil signal. For det første så gir det et inntrykk av at matematikk i barnehagen (for barn så små som to år) er noe helt nytt, og noe som kommer som et direkte resultat av dårlige resultater i PISA. Det er jo IKKE tilfelle! Riktignok er matematikk som emne i rammeplan for barnehagene ganske nytt, men matematikk har jo faktisk vært et fag i førskolelærerutdanninga i et tiår, og tidligere rammeplaner hadde jo også med en del om matematikk - selv om dette ikke var plassert som et eget emne. Det som er mest problematisk med formuleringen av overskriften er at den kan skape et inntrykk av at nå skal de minste barna undervises i matematikk - nesten som på skolen. Selv om artikkelen klart og tydelig sier at det dreier seg om noe helt annet, er det tydelig at dette inntrykket blir stående for en del av leserne. For hva er egentlig matematikk for små barn? Det er tydeligvis noe folk flest har litt divergerende syn på. Se bare på diskusjonen under artikkelen!

Et av innleggene sier:

Dette er jeg helt i mot og er forkastelig. Barn skal få være barn, og ikke påvirkes av tåpelige politiske ønsker.

Har denne personen bare lest overskriften? Det kan nesten se slik ut. En annen sier at det er helt forkastelig at barn i denne alderen skal lære seg å telle...

Jeg tror det er en viktig jobb å gjøre i forhold til folks holdninger og oppfatninger av hva matematikk i barnehagen er og skal være!

Ingen kommentarer: